2015. június 13., szombat

Debian 8.1 Jessie és a Compiz

Kipróbáltam. Ha már fent van, fent is hagyom. Tetszik. Gyors. Kár, hogy telepítettem rá néhány csomagot, amit kifejezetten nem ajánlottak. Például a Compiz-t, meglehetősen megbízhatatlan forrásból. Szenvedtem vele nagyon sokat. De végre működik. Az az igazság, hogy a váltásnak vannak elvi okai is. Azt vettem észre, hogy az Ubuntu kezd a Linuxos világ Microsoft-ja lenni, de mindenképp szeretne a Linuxok Apple-je lenni. Előbbi azért, mert gyűjti az adataimat. Nincs titkolnivalóm. De egy Linux ne gyűjtse (engedély nélkül) az adataimat! Vagy kérdezzen meg előtte, vagy hagyja meg a lehetőséget nekem, hogy HA (!) én szeretném, akkor elküldöm a hibajelentést. Be lehet pipálni. Pontosabban az Ubuntuban alapból be van pipálva, pedig meg sem kérdezett. A Dash online találatokat (is) előhoz kereséskor. Pedig erre senki sem kérte. A Firefox Unity webkiegészítője miért van eleve aktiválva, és a kikapcsolás lehetőségét miért rejtik el előlem? Főleg, hogy nem is Unity-t használtam. Sokan panaszkodtak már a Unity-re. De látszólag nulla eredménnyel, hiszen Mark Shuttleworth nem veszi komolyan a felhasználóit. Nem veszi komolyan a felhasználói visszajelzéseket. Például azt, hogy a Unity valamely indítóikonjára való ismételt kattintás igenis hasznos, és hiányoljuk a funkciót. Oké, a Compiz-ban be lehet állítani, de jól el van dugva, és ráadásul mellette ott virít a "Unsupported" felirat. Pedig semmibe sem kerülne megcsinálni. Az erőszakos adatgyűjtés miatt a Linuxok Microsoft-ja, Mark Shuttleworth egyeduralma miatt a Linuxok Apple-je az Ubuntu (pontosabban a Canonical). Egyébként a legújabb LTS, az Ubuntu 14.04-es verzió teljesen stabilan és gyorsan működik, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy Debianhoz képest igencsak zabálja az erőforrást.

Így hát úgy döntöttem, váltok. Váltok Debian-ra, ők abszolút átadják a Linux-élményt. Azonban van néhány funkció, amit hiányolok. És van egy apróság, ami miatt picit haragszom a Debianra. Ez az apróság az, hogy foggal-körömmel akadályozzák azt, hogy az én új Debianomra Compiz-t tegyek fel, annak extráival, kiegészítőivel. Miért? Miért jó ez nekik? No nem baj, a szabadság nem azt jelenti, hogy akármit megtehetek, hanem azt, hogy nem kell olyat tennem, amit nem akarok. Hogy milyen funkciók hiányoznak? Például az Ubuntu üzenetindikátora annyira kényelmes funkció volt, hogy nagyon nehezen tudtam volna lemondani róla. Le is mondtam róla, viszont találtam Debianra egy hasonló funkciót, bár ez csak MAJDNEM olyan jó. De nem annyira kényelmetlen, hogy egy ilyen apróságon huzamosabb ideig duzzogjak. Egyszerűen baromi kényelmes volt több e-mail címet, egyéb, élőbeszélgetésre alkalmas fiókot egy helyre integrálni. Hiányzott továbbá, hogy egérrel vihessem át az ablakokat egyik munkaasztalról a másikra. Ezt a Compiz biztosította a számomra, Metacity-re egy nagyon gagyi megoldást találtam, ami abszolút nem volt kényelmes. Ismét egy érv a Compiz mellett. A VSync-et szintén a Compiz biztosította, az xorg.conf-os és GRUB-os megoldás közel sem olyan hatékony. Bár a csíkozódást az is eltünteti. Hiányzott, hogy szkript írása nélkül be tudjam állítani, hogy egyes ablakok alapértelmezetten (akár a rendszer indulásakor is) egy másik munkaasztalon nyíljanak meg. Ezt szintén a Compiz szolgáltatta. A kulturáltabb, de mégsem agyontervezett effektekről nem is beszélve.

No de sikerült feltelepítenem a Compiz-t, bár igaz, nagyon megnehezítették a dolgomat. Erre a rendszerre végképp nem támogatott, itt-ott bugos megoldást sikerült összehoznom. Ezek a hibák elviselhetők, kiküszöbölhetők, de mégis csak hibák. Viszont van Compiz, és működik is!

A megoldás, amit most közzéteszek, leírok, 64 bites rendszeren működik, és a MATE asztali környezethez biztosan passzol. Első lépés ennek a fájlnak a letöltése. Ha ez megvan, terminálból lépjünk be a könyvtárba, ahová letöltöttük! Figyelem! Fontos, hogy üres könyvtárba töltsük le az állományt! Csomagoljuk ki. Ha mappába csomagoltuk ki, akkor a *.deb fájlokat tartalmazó mappába lépjünk be, ugyancsak terminálból! Utána pötyögjük be a következő parancsot:
  • dpkg -i *.deb
Ha ezzel megvagyunk, meg kell nyitnunk az Indítópultot (Rendszer -> Beállítások -> Indítópult). Meg kell mondanunk a rendszernek, hogy alapértelmezetten indítsa el a Compiz-t és az Emerald-ot (Hozzáadás).
  • 1. parancs: compiz --replace
  • 2. parancs: emerald --replace
Igen, sajnos az ablakdekoráció rendszert is le kell cserélnünk. Most egy fájlnak a 186. sorát kell lecserélnünk a nano /usr/lib/pymodules/python2.7/ccm/Utils.py paranccsal (vagy mással, mert ezzel előkeresni picit bonyolultabb, sokat kell számolni, de hamar kész), ami ezt tartalmazza:
  • ret = super (PrettyButton, self).do_expose_event (self, event)
Erre kell cserélnünk:
  • ret = gtk.Button.do_expose_event (self, event)
CTRL+X-szel el kell mentenünk a fájlt. Ha ezzel megvagyunk, a CompizConfig Settings Manager-ben meg kell keresnünk az Effektusok -> Ablakdíszítés funkciót, és a Parancs rész tartalmát teljesen le kell cserélnünk erre:
  • emerald --replace
  • (vagy /usr/bin/emerald)
Ne kezdjünk még el pipálgatni!!! A rendszer újraindítása után kapunk egy alapértelmezett profilt. Így, hogy még nem megy a Compiz, valószínűleg semmi sem lesz bepipálva. Ha ezzel megvagyunk, kiléphetünk a CCSM-ből. Ezzel nagyjából kész is vagyunk, mindenki úgy állítgatja a Compiz-ját, ahogy akarja. Azért nem bíztam a véletlenre, mellékeltem egy Compiz, valamint egy Emerald profilmintát, amit lehet majd exportálni. Akit zavar a felesleges backspace-ek utáni pittyegés, az megcsinálhatja a továbbiakat is.
  • Terminál: cd /etc/modprobe.d/
  • Terminál: nano pcspkr-blacklist.conf
  • Ez a megnyitott fájl a következő sort tartalmazza (illesszük be): blacklist pcspkr
  • Mentsük el a fájlt CTRL+X-szel, majd futtassuk a következő parancsokat:
  • depmod -a
  • update-initramfs -u
  • Indítsuk újra a számítógépet!
A számítógép újraindítása után lehet a mintprofilokat exportálni, a beállítások azonnal érvénybe lépnek. Viszont rendszeres mentést is ajánlatos készíteni a profilról (az aktuális beállításainkról), érdemes exportálni a merevlemezre (vagy valamilyen adattárolóra), mert előfordulhat, hogy sok pipálgatás alkalmával a Compiz elfelejti a beállításainkat. Sajnos ez van. Viszont működik, és tényleg ez a lényeg!

Remélem, segíthettem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése